januari 2, 2019

Oliebollenloop Gorredijk

Door PaulGeertsma
asianconnect88

That Final Day

Adventurerun

Op Oudjaarsdag stond de laatste hardloopwedstrijd voor mij van 2018 op het programma. Ik koos ervoor om het jaar af te sluiten in Gorredijk waar de jaarlijkse Oliebollenloop op het programma stond. Ik reisde met veel vertrouwen af naar deze wedstrijd omdat ik twee weken ervoor op Ameland vertrouwen had getankt door de 10 kilometerwedstrijd van de Adventurerun te winnen. De tijd op Ameland was niet heel snel want ik deed er 34.24 minuten over. Het parcours was ook gedeeltelijk onverhard en ging over schelpenpaden, bospaden en strand.

Trainingsweken

Ik probeer het laatste half jaar meer te trainen maar wel met beleid. Waar ik in die periode van 2012 t/m 2017 vooral 65 a 80 kilometer per week liep daar loop ik nu tussen de 80 en 100 kilometer per week. Wie denkt dat ik alleen maar hard train komt bedrogen uit. Ik denk dat ik per week 15% van de kilometers snel loop en soms zelfs nog minder. Ik probeer snel te lopen door langzaam te lopen. Maandag en woensdag loop ik gemiddeld 13 kilometer tijdens een training die ongeveer een uur duurt. Dinsdag loop ik een intervaltraining op de baan en zaterdag doe ik dan vaak het tegenovergestelde van wat ik op dinsdag bij Lionitas heb gedaan. Dus als we een korte interval trainen op dinsdag dan loop ik zaterdag 1000m en 1200m tijdens de intervallen. Zondag staat vaak in het teken van een lange duurloop welke 22-26 kilometer lang is. Deze wordt vaak gelopen op een tempo van 4.30 – 4.45 min/km. Donderdag loop ik bij Lionitas in Leeuwarden tempoblokken en vrijdag is een dag die vaak als rustdag in mijn schema wordt opgenomen.

Begeleiding

Ik probeer mijn eigen coach te zijn. Dat klinkt misschien betweterig of eigenwijs maar ik noem het liever zelfbewust. Ik heb geleerd dat je vooral rustig moet blijven en in stilte moet werken om succes te kunnen genereren. Waar ik vroeger nog wel eens overenthousiast zou roepen dat ik een bepaalde wedstrijd zou winnen of juist dan zou pieken daar kies ik nu voor de rust. Ik probeer te werken vanuit de gedachte: ´Work in silence let´s make succes al the noise.´

Tevens probeer ik alle zones te trainen zodat ik optimaal voorbereid aan de start van een wedstrijd sta.

Maandag 31 december 2018

Mijn officiële weg – pr op de 10 kilometer dateert alweer van medio 2015 toen ik tijdens Loop Leeuwarden 32.53 minuten liep op de 10 km. Hierna liep ik medio 2017 op de baan tijdens het NK nog een keer 32.50 minuten maar vaak nam ik deel aan een wedstrijd die bij nader inzien qua afstand geen echte 10 kilometer was. Zo ook de editie van 2018 van Loop Leeuwarden toen ik schrok van 32.24 minuten maar achteraf bleek dat het parcours zeker 250 meter te kort was. Vandaag dus een echte 10 kilometer wedstrijd in Gorredijk.

Wedstrijdverslag

Ik nam al snel de leiding in een sterk veld. Onder andere Maarten Hindriks, Henk Kramer, Fabian ten Kate en Wilfred van Holst waren aanwezig maar ik probeer niet naar anderen te kijken maar vooral op mijn eigen kwaliteiten te vertrouwen. Ik nam dan ook snel de leiding en stond deze pas na 3,5 kilometer af toen het treintje van Noordelijke atleten mij voorbij raasde.

Ik moest even een gaatje laten en had het even lastig maar ik herpakte mezelf en was na 4,5 kilometer weer bij het groepje. Tot zeven kilometer bleven we samen. Bas Hollegien was er ook nog bij en met zijn zessen hadden we echt wat aan elkaar. De kilometers (tempo 3.11 min/km) tikten voorbij zonder dat we er erg in hadden. Na zeven kilometer gingen Maarten Hindriks en Wilfred van Holst ervandoor en moest ik samen met Henk Kramer in de achtervolging. We hadden een kleine achterstand opgelopen maar gaven niet op en 300 meter voor de finish haalde ik Henk in en naderde ik de twee koplopers tot op enkele seconden. In de eindsprint moest ik helaas mijn meerdere erkennen in Wilfred en Maarten maar met een nieuw PR van 31.52 minuten ben ik dik tevreden!

Wat schreven de kranten? 

Dinsdag 2 januari 2019 werd er in de Leeuwarder Courant een kort verslag over de Oliebollenloop geschreven.

Het jaar 2018

Het hardloopjaar 2018 was voor mij redelijk succesvol. Ik verbeterde tot twee keer toen mijn pr op de 3000m en deze staat nu op 8.50,26 minuten. Mijn PR op de 5000m ging er helaas op een paar honderdste van seconden na niet aan. De tijd die ik tijdens het Tartelos Loopgala loopgala liep was 15.31,45. In 2017 deed ik er 0,67 honderdste minder lang over. Mijn PR op de halve marathon ging er op 7 seconden na net niet aan tijdens de Berenloop. Mijn beste tijd blijft 1.13.33 welke gelopen werd tijdens de Halve Marathon in Zwolle in 2014. Dit jaar kwam ik tijdens de Berenloop net te kort. Op 13 oktober was er ook nog een verbetering van mijn 4 mijl PR. Voorheen was mijn toptijd 20.41 min en nu 20.23 minuten. En op de laatste dag van 2018 liep ik dus weer een PR op de 10 km. Met vier gelopen Persoonlijke records was 2018 een topjaar!

Vooruitblik

Zondag 11 februari 2019 staat het Nederlands Kampioenschap 10 km weer voor de deur. Ik probeer weer te gaan voor een goede tijd. Of het nu een 32´er of 33´er wordt zien we dan wel weer. De ambities voor een goede tijd zijn er. Nu in alle stilte trainen voor een prachtig resultaat op de tweede zondag in februari. Wordt vervolgd…

Sponsorkleding

Zonder goede sponsoren kan ik mijn hobby niet uitvoeren. Sinds kort loop ik in nieuwe kleding welke beschikbaar is gesteld door: runningcenter.nl/leeuwarden en  surinaamskokenmetjen.nl/ .

Tevens heeft laatstgenoemde een fantastisch kookboek uitgebracht. Deze is te bestellen via: bruna.nl/boeken/surinaams-koken-met-jen-9789082867800 .