juli 1, 2018

Stadsloop Appingedam

Door PaulGeertsma
asianconnect88

Zaterdag 30 juni 2018

Afgelopen weekeinde was ik wedstrijdloos gebleven. Geen weg – of baanwedstrijd, maar gezellig een weekendje weg met de familie naar Suyderoogh. Het is belangrijk om goed te trainen en niet teveel wedstrijden te lopen. Op basis van de twee gelopen baanwedstrijden ( 5000 meter) in juni ( tweemaal 15.31 minuten) wist ik dat de vorm wel goed was voordat ik richting Appingedam vertrok. Waar ik alleen geen liefhebber van ben is warm weer. Vroeger gebruikte ik de hitte wel eens als een excuus als mijn eindtijd tegenviel. Nu had ik me vooraf gewoon ingenomen om externe factoren buiten de deur te houden.

De enige die verantwoordelijk is voor een geleverde prestatie ben je namelijk zelf.

Start 

Zoals gewoonlijk is er in Appingedam altijd een snelle start. Ik opende de eerste kilometer in 3.09 minuten. De kilometers hierna ging het tempo iets naar beneden en positioneerde ik mezelf in de achterhoede van de derde groep. Dit was een grote groep atleten met onder andere Erik Leusink en Erwin Akkerman. Het ging ondanks de hoge temperatuur van 24 graden eigenlijk vanaf het begin meteen lekker. Ik zat goed in mijn ritme en was bereid om hier en daar wat pijn te lijden. Halverwege kwam ik door in 16.35 minuten.

Tweede ronde 

Nadat ik de eerste ronde een tempo had gelopen van gemiddeld 3.19 min per kilometer moest ik nog wat in tempo terug. Onbewust had ik door de hogere temperaturen toch wat aan vermogen ingeleverd. In de laatste ronde van 5 kilometer liep ik gemiddeld 3.23 min/km. Ik kon goed mee met sterke atleten zoals Nick Marsman en Jan Stuursma. In de eindsprint eindigde ik zelfs voor laatstgenoemde. We konden net niet meer bij de eerste Nederlandse dame ( Jip Vastenburg) aanhaken die een eindtijd realiseerde van 33.18 minuten.

Zelf was ik zeer tevreden met mijn geregistreerde netto tijd van 33.30 minuten.

Eindklassering

Ik werd uiteindelijk 23e in dit topveld waarvan vele atleten full – of semiprof zijn. Veertiende Nederlander worden in deze grote wedstrijd is voor mij gewoon een topprestatie. Helemaal als je de omstandigheden in ogenschouw neemt. Iedereen liep toch wel 30 tot 45 seconden langzamer dan hij of zij zou kunnen lopen.